Björkbacken är en unik familjedriven fyrstjärnig boendeanläggning med hotell, stugby, camping, vandrarhem restaurang och aktivitetsområden. Höst, vinter och vår byter Karaktärshotellet kostym och blir mer av ett affärshotell och en konferensanläggning.  Intill anläggningen finns sommartid en stor lekpark, vattenlekpark med pooler för barnfamiljen samt en 12 håls äventyrsgolfbana. Under sommarsäsong har vi Cajsas Mat & Café öppet liksom Lovisas Pizzeria, här finns också grillområde för våra gäster. I vår strävan att erbjuda alternativ har Cajsas fått mer vegetariska rätter, veganglass och nyttigare innehåll. 


Våra rum

Vart och ett av våra rum berättar om en unik karaktär som levde runt Astrid Lindgren då hon växte upp i trakten. Många av dessa karaktärer blev sedan förlaga till en person i hennes berättelser.

Här finns rumstyper för olika behov och önskemål. Våra ekonomirum är för dig som vill bo bra men kan tänka dig ett lite komprimerat rum till förmån för ett bättre pris, vi har standardrum med dubbelsäng samt business room som är rymligt och bekvämt för möten och samtal. Söker du jacuzzi och lite extra flärd kan du bo i vår juniorsvit eller det skira romantiska rummet.

Vi har rum som handlar om den enarmade Luffaren Jocke KisStortjuven Johan Samuel Lif som sålde stöldgods till aningslösa Lönnebergabor, eller Kvastförsäljerskan Skogs-Sara som gång på gång vandrade sju mil till sin koja i skogen trots att myndigheterna hela tiden hämtade henne och körde henne till Rumskulla. Bröderna Phalén blev inspiration till Bröderna Lejonhjärta, då Astrid Lindgren fick syn på en gravsten där det stod "här vilar de späda bröderna Phalén".

Lumpsamlaren Nisse Stolpe bodde med sju personer på 8 kvadratmeter i Vimmerby och samlade därtill hela tiden på sig saker han fann, vi har ett annat rum som berättar om kvinnan som blev inspiration till Krösa-Maja i berättelserna om Emil i Lönneberga. Hon kallades historieberätterskan Marie i Vendeladal, och Astrid kom som ung ofta till henne för att höra henne berätta en och annan ryslig historia. Varje rum i vårt hotell speglar en person med en intressant berättelse att ta del av.  

Hos oss bjuds du på historia och hemtrevnad i en skön mix!


Prisvinnande
Karaktärshotellets unika profil är en prisad kulturgärning. Vimmerby kommuns kulturpris har tilldelats hotellets ägare och grundare Micael Glennfalk 2007. Han har också blivit Årets Vimmerbybo för sin entreprenörsgärning. 1998 blev han Årets Entreprenör i Sverige och fick pris av Kungen. Han har startat och drivit en rad olika bolag, varav Björkbacken är ett. Det är ett modernt hotell med hemtrevlig karaktär, drivet av en familj som lägger stor vikt vid service, personligt bemötande och en positiv upplevelse. Engagemanget smittar av sig på medarbetarna som alla är lika dedikerade: allt för att gästen ska känna den varma personliga servicen. 
 

Restaurang
Simon, köksmästare, och Mathias, sous chef, har arbetat i olika typer av restauranger runt om i Sverige - allt ifrån fina restauranger och Nobelmiddagen till små pizzerior och skolkök. Restaurangen kännetecknas av omsorg, kreativitet och matglädje. Vår matlagning är småländsk och rustik men också modern och till viss del influerad av internationell gastronomi. 


Hållbarhet
Björkbacken strävar mot en alltmer hållbar drift. Stora summor har investerats i bergvärme och i över 500 stycken solelpaneler för att spara på el- och uppvärmning. Nyligen byggdes en carport där vi förutom fri parkering under tak även erbjuder laddplatser för elbilar som kommer gästerna till del. Laddningen sköts genom appen Pair Recharge. Bergvärmen är med och värmer poolområdet och servicehusets varmvatten. Sopsortering sker redan i en miljöstation, men hanteringen vidareutvecklas fortlöpande. 


Lekpark, Vattenlekpark och Äventyrsgolf
Vår lekplats är den största i kommunen. Den innehåller linbana, flera olika gungor, rutschkanor och karuseller. Lekplatsen är till för våra gäster helt gratis, däremot kostar det extra att spela äventyrsgolf eller att bada i vattenlekparken. Granne till hotell och stugby/camping ligger Grodis Vattenlekpark, som är öppen för allmänheten. Här har våra boende gäster möjlighet att köpa badband med boenderabatt. Hela familjen (2v+3b) badar under hela vistelsen för 390 kr. Dagsentré 50 kr för badgäster över 2 år, 70 kr pensionär. Med boendebanden badar ni hur mycket ni vill under hela er vistelse. Särskilda badband för boende kan lösas i hotellets reception eller köpas i vår onlinebokning.

 

Varmt välkommen till oss!